Z-Wave

A háztartásokban meglévő automatizált folyamatok jelentős részére számtalan rendszer és gyártó kínál többé-kevésbé automatikus, sokszor távolról is menedzselhető megoldást. Ha mindezt azonban a Z-Wave rendszerre, annak vezérlőközpontjára bízzuk, akkor lesz valóban okos a házunk, lakásunk is. Nem kell megtanulnunk különböző kezelőfelületeket és a szoftvereik mögötti logikát, nem egy-egy gyártótól függ, hogy hogyan működik és továbbfejleszthető-e egy megoldás valamely részfeladatra, és minden összefügghet mindennel, amely a tökéletes távvezérlés és automatizmus legfőbb követelménye.

 

Egyetlen „agy” kezelje az összes szenzort, és azok adatai alapján döntsön a lámpáktól kezdve a konnektorokon át az ajtók, ablakok, csapok és a fűtés működéséig mindenről. Lehet nagyon takarékos és profi a fűtési rendszerünk, de miért ne tudhatná bármiféle beavatkozás nélkül, hogy mikor nem vagyunk otthon, tovább spórolva nekünk ezen információt felhasználva. Miért ne takarékoskodhatnánk úgy, hogy már a napsütés fényereje alapján, még mielőtt a szoba hőmérséklete megemelkedne, a redőnyök automatikusan megoldanák az árnyékolást?

A Z-Wave rendszer talán legnagyobb előnye, hogy rugalmas és bármikor bővíthető. Nem kell magunkat okolnunk, hogy miért nem láttuk előre, hogy egy adott helyiségnek idővel más lesz a funkciója, vagy az életvitelünk, szokásaink változása miatt másképp akarunk valamit irányítani, automatizálni a lakásban. Az „okosítás”, automatizálás nyugodtan lehet fokozatos, vagy akár visszafelé is léphetünk benne – a kapcsolók, szenzorok bármikor telepíthetőek, áthelyezhetőek. Általában nem kell ehhez fúrni, faragni, falat vésni: a vezeték nélküli kapcsolatnak és a szabványos, általában a kapcsolók mögötti dobozban elférő apró méreteknek köszönhetően pillanatok alatt, általában egy villanykapcsoló felszerelését igénylő munkával automatizálhatunk egy lámpát vagy készüléket. Kezdetben, mondjuk, csak a nappaliban, később – igény és pénztárcánk lehetősége szerint – akár a teljes házat is.

 

A szabványosságnak és a több száz független gyártónak köszönhetően nem függ egyetlen cég életétől sem a meglévő rendszerünk élettartama és bővíthetősége. Ha az adott gyártó már rég nem létezik, akkor is egyszerűen, számos alternatíva közül helyettesíthető az esetleg meghibásodott, vagy már tovább nem fejleszthető kapcsolója, megoldása.

Zárt, egyetlen gyártó által kínált megoldásoknál drukkolhatunk, hogy a gyártó hosszabb ideig létezzen, mint mi, illetve a lakásunk. Reménykedhetünk benne, hogy ha még most nincs is az adott gyártónak megoldása pl. a garázsajtó vagy a tetőablak működtetésre, előbb-utóbb hátha lesz, hiszen előfordulhat, hogy már ez is fontossá válik számunkra. Bízhatunk benne, hogy egy újabb eszköz megjelenésekor a gyártó annak ellenére fog kedvező árazást használni, hogy semmi mással nem helyettesíthető az újdonsága az ő zárt rendszerében, tehát nincs konkurens, számunkra alternatív megoldás és más ár. Vagy választhatjuk a Z-Wave szabványt számos különböző tudású vezérlőközponttal, illetve számítógépen futtatható szoftveres megoldással, 700 gyártó rohamosan bővülő kínálatával, azaz több, mint 2400 minősített termékkel, amelyek működése egyetlen biztonságos, elérhető és megfizethető, de főleg rugalmasan alakítható rendszerben összefogható. A Z-Wave technológiának 70%-os a piaci részesedése az okosotthon rendszerek között, jelenleg több, mint 100 millió Z-Wave eszköz üzemel világszerte.